Trøffelprojekt

Baggrunden for projektet er, at dansk skovbrug mangler alternative indtægtskilder. Der er således et stort behov for at udvikle nye produkter, som er velegnede til fremstilling i skoven i kombination med den skovdrift, der allerede finder sted.

Danske skove planter meget eg, som er en glimrende værtplante for trøfler. Indtægterne fra trøfler kan være meget store. I Italien er man i nogle kommuner i stand til at holde bjergene befolkede ved at give befolkningen retten til at samle trøfler i kommunens skove. Trøfler koster fra 3.000 til 8.000 kr. pr. kg. i detailleddet.

Sommertrøffel (Tuber aestivum) er den fineste af de danske trøfler. Den er fundet fem steder i Danmark og er formentlig mere almindelig på grund af sin skjulte tilstedeværelse under jorden. Konserverede sommertrøfler kostede i 1997 3.500 kr./kg. i Food Fair i Kastrup Lufthavn. En tilbudt pris fra en dansk grossist for sommer-trøfler fra Danmark i 1999 var 700 kr./kg.

I Italien haves kontakt til et firma, der sælger egeplanter med mycelium af Tuber aestivum inokuleret. Planterne er dyrket i potter og udplantes som to-årige. Franske og new zealandske producenter udnytter samme teknik. Udplantede ege siges at give trøfler efter tre til fire år. Trøfler kan være op til flere hundrede gram pr. stk. Sikre produktionstal har dog ikke kunnet skaffes. Da trøflerne findes under jordoverfladen, skal man kende egetræerne med trøffelmycelium eller bruge specielt opdrættede hunde.

Formålet med projekter er at afprøve i praksis om der under danske forhold kan etableres en produktion af trøfler i egeskov. Desuden at udvide kendskabet til potentiel produktion samt markedet for trøfler.

Målgrupper for det udviklede produkt er skovejere, som planter eg på egnede jorde og ønsker tidlig/supplerende indtægt, samt planteskoler, som kan fremstille de trøffelpodede planter.